Simpozion ştiinţific – Târgovişte, 25 octombrie 2022, Sediul FIMSA
Reducerea risipei alimentare în România – perspective potențiale pentru 2030
Proiect ADER 18.1.2: Metode de reducere a risipei alimentare pe lanțul
agroalimentar, la nivel național, în vederea prevenirii și reducerii
impactului socio-economic, până în anul 2030
Proiectul INTER-ASPA: Memoria instituțională a Profesorului Radu Lăcătușu onorată printr-un raport final evaluat ca Excelent
Evaluatorii raportului final al proiectului 34PCCDI/2018 (INTER-ASPA), concluzionează următoarele:
„Din punct de vedere stiintific si tehnic, proiectul detine o resursa umana valoroasa si in crestere, inter si trans-disciplinara (7 entitati stiintifice si academice), cu expertiza si experienta necesara, cu o infrastructura de cercetare adecvata realizarii lui, cu potential crescut de colaborare internationala.
Gradul de noutate il reprezinta crearea unei baze solide în cercetarea românească a unei construcții instituționale a managementului integrat al resurselor de apă, sol și diversitate biologică/ecologică.
De asemenea, proiectul, prin realizarile lui pune bazele implementarii legislației existente cu privire la managementul resurselor de apă, consolidand potențialul de răspuns al României la cerințele europene din domeniu, Rezultatele proiectului, diseminarea acestora va avea un impact important prin dezvoltarea unor organizatii de cercetare performante, capabile să devină operatori regionali şi globali in domeniu.
Rezultatele stiintifice si tehnice obtinute recomanda echipa de cercetare sa devina un factor cheie (liedership) in luarea unor decizii importante in spatiul European integrat. Un obictiv important, crearea de noi locuri de munca a condus la consolidarea resursei umane, urmărind fidel complementaritatea cu echipele existente si cresterea capacitatii de cercetare,
Portofoliul de teme de cercetare fundamentala si aplicativă, va permite in viitor colaborarea si accesarea de fonduri europene (Horizont Europe) si cresterea vizibilitatii in plan international. Rezultatele obtinute, indicatorii de realizare, diseminarea rezultatelor, demonstreaza viabilitatea si reusita de implementarea a acestui proiect.”
Documentul de evaluare al raportului final poate fi descărcat de aici: https://drive.google.com/file/d/12moAJV6xZg8USid4hUOypc6PS32KnEr8/view?usp=sharing
SIMPOZION ȘTIINȚIFIC „Siguranța Alimentară și Protecția Mediului” – EDIȚIA 2021
SIMPOZION ȘTIINȚIFIC
„Siguranța Alimentară și Protecția Mediului” – EDIȚIA 2021
Marți, 16 noiembrie 2021 s-a desfășurat Simpozionul Științific Studențesc cu tema „Siguranța Alimentară și Protecția Mediului”, eveniment studențesc organizat anual pentru stimularea participării studenților la activități de cercetare științifică în domeniile Siguranței Alimentelor și Protecției Mediului.
În cadrul evenimentului, studenții au prezentat contribuțiile lor științifice realizate în colaborare cu cadrele didactice.
Programul evenimentului poate fi descarcat aici
20 de articole științifice în reviste de prestigiu, 2 capitole în cărți internaționale, un brevet depus, seturi mari de date pentru zonele de cercetare pe termen lung, modele matematice și software pentru simularea proceselor ecohidrologice, un pachet de tehnologii în primele stadii de dezvoltare și soluții pentru dezvoltarea cadrului instituțional sunt principalele rezultate produse până acum în ecosistemul de inovare INTER-ASPA “Radu Lăcătușu”.
Secvența acțiunilor propuse de modificare a cadrului instituțional pentru rezolvarea problemelor practice de management integrat al resurselor și serviciilor naturale este următoarea:
- La scara organizației. Stimularea maturizării organizaționale interne a entităților responsabile de managementul resurselor naturale în abordarea sectorială. Acțiunea este convergență cu reforma administrației publice românești. Maturizarea organizaţională internă a instituțiilor sectoriale de mediu prin programe de finanţare coroborate cu control strâns al managementului şi presiunea societăţii civile în cadrul instituţional dat.
- La scara arenelor de acțiune. Stimularea cooperării dintre aceste organizații prin programe de finanțare inter-disciplinare pe termen mediu. Acțiunea este convergentă cu preocupările europene și poate găsi susținere la aceste nivel.
- La scara nivelului de decizie colectivă. Stimularea evoluției instituționale majore prin integrarea pe orizontală a unora dintre aceste organizații care au profiluri relevante în ce privește rolul complementar al resurselor naturale respective în producerea de servicii ecosistemice cruciale pentru societate. Direcția este permisă de cadrul european și național și poate fi susținută de creativitatea politică românească. E de așteptat să întâmpine rezistență mare datorită rigidității instituționale. Accentuarea unui astfel de demers poate ajuta la reușita primelor două tipuri de acțiuni (maturizarea organizațională sectorială și cooperarea inter-sectorială intensă). Integrare pe orizontală a unora dintre aceste instituții când ele au în mod evident un management ineficient, împreună cu restructurarea în sensul asigurării gestionării unor servicii ecosistemice de interes public major, alături de cel al resurselor naturale. De exemplu fuziunea Regia Națională a Pădurilor – Romsilva cu Administrația Națională ”Apele Române” ar putea ușura gestiunea serviciilor ecosistemice generate de interacțiunea dintre ecosistemele acvatice și cele forestiere la scara bazinelor hidrografice și a corpurilor de apă subterane. La restructurare se poate crea un departament interdisciplinar dedicat serviciilor ecosistemice.
- La scara constituțională. Schimbări constituţionale în contextul reformei statului care să stipuleze recunoașterea unui anumit nivel de complexitate a mediului natural, dincolo de abordările sectoriale actuale. Modificări la acest nivel ar antrena în cascadă modificările ale legilor și altor acte normative, între care și schimbarea modului actual de securitizare a managementului resurselor naturale, care încetinește evoluția instituțională către integrare și capacitate efectivă de gestionare a producției se servicii ecosistemice publice.
INTER-ASPA “Radu Lăcătușu” reunește INCD pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București, Universitatea din București (prin centre de cercetare de la Facultățile de Biologie, Geologie și Geofizică și Grădina Botanică “Dimitrie Brândză), Universitatea Ovidius din Constanța, Institutul de Statistică Matematică și Matematică Aplicată al Academiei Române “Gheorghe Mihoc – Caius Iacob” al Academiei Române, Universitatea “Valahia” din Târgoviște, Institutul de Biologie București și numeroase organizații ale beneficiarilor privați și publici. Ecosistemul de inovare a fost creat în cadrul programului “Proiecte complexe realizate în consorţii CDI (PCCDI)” și este finanțat de UEFISCDI prin contractul 34 PCCDI/2018. Raportul sintetic pentru perioada 2018 – noiembrie 2020 este disponibil aici și raportul etapei 2020 poate fi descărcat de aici.
Regretatul Profesor Radu Lăcătușu a fost directorul acestui proiect până în iarna anului 2020. În noiembrie 2020 consiliul de coordonare a luat în unanimitate decizia ca ecosistemul de inovare pe care Profesorul l-a creat să-i poarte numele.
Vă invităm să participați vineri, 22 octombrie 2021, ora 11, la manifestarea științifică on-line realizată de Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor, Departamentul de Ingineria Produselor Alimentare, în cadrul proiectului „ADER 18.1.2: Metode de reducere a risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, la nivel național, în vederea prevenirii și reducerii impactului socio-economic, până în anul 2030”, având ca temă „Risipa alimentară – problemă majoră a societății contemporane”.
Studenții au posibilitatea de a fi informați despre lucruri extrem de interesante referitoare la una dintre marile probleme ale civilizației actuale și de a afla de la profesorii lor răspunsuri la multiplele întrebări care vă preocupă.
Manifestarea științifică se desfășoară pe platforma Teams, accesați link-ul https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a4j0OI6k2QxBm60DKPoG9e9J3T1yidk1ieU6CtA8Llio1%40thread.tacv2/conversations?groupId=980b7bcf-b328-432d-9f94-f9ec809200c7&tenantId=9e2ee2c0-d55f-4a8b-b3a7-93a1923da5e3 pentru a vă alătura cu Join.
INVITAȚIE SIMPOZION ȘTIINȚIFIC
„Siguranța Alimentară și Protecția Mediului” – EDIȚIA 2020
Stimați studenți, vă invităm vineri, 20 noiembrie 2020, , la Simpozionul Științific Studențesc cu tema „Siguranța Alimentară și Protecția Mediului”, eveniment studențesc organizat anual pentru stimularea participării studenților la activități de cercetare științifică în domeniile Siguranței Alimentelor și Protecției Mediului. În cadrul evenimentului, studenții vor prezenta contribuțiile lor științifice realizate în colaborare cu cadrele didactice ale Facultății de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor.
Simpozionul se desfășoară pe platforma de videoconferința MS Teams:
– începând cu ora 10: secțiunea Siguranța Alimentară – accesați link-ul: https://teams.microsoft.com/l/channel/19%3af411e7e9a6e948bfb10eeb966da9ad3a%40thread.tacv2/General?groupId=37b49db3-d4fd-4aa2-a645-06566654ecf7&tenantId=9e2ee2c0-d55f-4a8b-b3a7-93a1923da5e3
– începând cu ora 9: secțiunea Protecția Mediului și Agricultură – accesați link-ul: https://teams.microsoft.com/l/channel/19%3aaa18e81a037444219689f4f2f986388d%40thread.tacv2/General?groupId=078fc7df-6921-437d-9c8d-b010c9dbc2c5&tenantId=9e2ee2c0-d55f-4a8b-b3a7-93a1923da5e3
PERFECT-INFRA-CLIMA
– AN OPEN-DAY EVENT FOR RAISING AWARENESS OF CLIMATE CHANGE AND ENVIRONMENTAL DEGRADATION ISSUES
November 4th, 2021 – Webinar
Climate change has a variety of impacts on health, ecosystems and the economy, often interacting with other factors, such as changes in land use.
These impacts are expected to become more severe in the coming decades. If not addressed properly, these effects will be very costly, affecting the health of the population and ecosystems, damaging goods and infrastructure, and some impacts may be irreversible.
As mitigation measures cannot prevent all the effects of climate change, complementary actions are also needed to adapt to the dynamic evolution of the climate and through the use of intelligent monitoring systems.
The main aim of the event is to transfer knowledge from specialists to the students from various study programs regarding the climate services and monitoring and assessment of environmental degradation.
TARGETED AUDIENCE: Students from Environmental Engineering, Geography, and Agronomy domains
AGENDA – November 4th, 2021
12.00-12.05 Opening speech by Assoc. Prof. Dr. Alexandru Stoica, the Dean of the Faculty of Environmental Engineering and Food Science, Valahia University of Targoviste, Romania
12.05-12.10 Importance of raising awareness among students regarding climate change issues, Assoc. Prof. Dr. Dănuț Tanislav, the Vice-Dean of the Faculty of Human Sciences, Valahia University of Targoviste, Romania
12.10-12.40 Climate Services for adaptation, Dr. Maria del Pozo, Wageningen University and Research, The Netherlands
12.40-12.50 Q/A session
12.50-13.20 GIS analysis applied for water management in relation with rainfall distribution and water consumption, Assoc. Prof. Dr. Gheorghe Serban – Babes-Bolyai University Cluj-Napoca, Romania
13.20-13.30 Q/A session
13.30-13.45 Monitoring and assessment of environmental degradation, Prof. dr. Daniel Dunea, Valahia University of Targoviste, Romania
13.45-13.50 Q/A session
13.50 -14.00 Final considerations and closure of the event.
n perioada 26-30 iulie 2021, Universitatea din București organizează, la Centrul de Dezvoltare Durabilă „Ţara Haţegului-Retezat” al Academiei Române, prima ediție a Școlii de vară INTER-ASPA „Radu Lăcătușu”.
În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul prof. univ. dr. Dragoș Ciuparu, Secretar de Stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, conf. univ. dr. Belc Nastasia, președinte al Consiliului Consultativ pentru CDI, doamna Irina Calciu, director general al INCD-ICPA și domnul dr. Dumitru Murariu, membru corespondent al Academiei Române, care va prezenta salutul Secției de Științe Biologice a Academiei Române.
Evenimentul este organizat, în cadrul parteneriatului 34 PCDDI/2018, în colaborare cu Geoparcul Internațional UNESCO „Țara Hațegului”, iar scopul pe termen lung al școlii este stimularea maturizării organizaționale în etapa de cercetare a inovării tehnologice.
Astfel, prima zi a evenimentului va fi dedicată îmbunătățirii capacității de planificare și coordonare a rețelei ecosistemului de inovare prin emularea bunelor practici din alte rețele supra-organizaționale și internalizarea standardelor de excelență, ziua a doua îmbunătățirii capacității de proiectare științifică a cercetării pentru servicii și produse inovative organizaționale. De asemenea, tot în cea de-a doua zi a evenimentului vor fi organizate traininguri care vor viza îmbunătățirea capacității de implementare a proiectelor inovative bine fundamentate științific, prin activități de obținere și procesare a datelor, de modelare și simulare și de organizare a sistemelor informaționale la standardele comunității internaționale. Acestea vor continua și în cea de-a treia zi a școlii. Ultimele două zile sunt dedicate aplicațiilor de teren.
Universitatea Valahia din Târgoviște participă în cadrul proiectului 34 PCDDI/2018 – INTER-ASPA în calitate de partener al consorțiului de cercetare.
Mai multe detalii cu privire la prima ediție a Școlii de vară INTER-ASPA „Radu Lăcătușu”, precum și programul complet al evenimentului pot fi accesate aici.